0 ks 0.00 €

Zaujímavé fakty o Vianociach

Milióny ľudí po celom svete v niečo veria. A milióny ľudí túto vieru vyjadrujú práve šperkami, ktoré nosia – kresťania krížikmi, východné kultúry Hamsa symbolmi – Rukou Fatimy s okom, Číňania symbolom Yin a Yang, či budhisti symbolmi Shamballa. Avšak tým najdôležitejším, čo ľudia v živote majú, je priateľstvo a láska. A spomedzi nespočetného množstva šperkov, ktoré priateľstvo a lásku symbolizujú, vyčnieva nad všetkými symbolmi ten jediný – Srdce. Srdce je tým najsilnejším a zároveň najjednoduchším vyjadrením toho, čo k danej osobe skutočne cítite. A Vianoce sú najvhodnejším obdobím, kedy starostlivo vybraným darčekom vo forme ligotavého šperku môžete svojej milovanej osobe urobiť najväčšiu radosť.

 


 

Vianoce majú svoje špecifiká v rozličných krajinách sveta, a počas svojej histórie zaznamenali niekoľko rekordov, či zaujímavostí. 20 z nich Vám teraz ponúkame na inšpiráciu, či pobavenie.

 

 

 

 Vedeli ste, že...

  1. Najtradičnejšími farbami Vianoc sú zelená, červená a zlatá. Zelená je vnímaná ako symbol života a znovuzrodenia, červená symbolizuje Kristovu krv a zlatá je symbolom jednak svetla, ale aj bohatstva a blahobytu.
  2. V Poľsku sú bežnou súčasťou vianočnej výzdoby pavúky či pavúčie siete, pretože podľa legendy to bol pavúk, kto utkal prikrývku pre malého Ježiša. Aj v dnešnej dobe Poliaci považujú pavúčie ozdoby počas Vianoc za symbol dobra a prosperity.
  3. V Európe sa ročne vypestuje takmer 60 miliónov vianočných stromčekov.
  4. Vianočné stromčeky rastú približne 15 rokov, než sú použité na predaj.
  5. Za jeden zrezaný vianočný stromček sa vysadia priemerne 3 ďalšie.
  6. Ihličie z vianočných stromčekov môžete aj zjesť, je to výborný zdroj vitamínu C.
  7. Úplne prvý umelý vianočný stromček bol vyrobený v Nemecku, pričom ako ihličie bolo použité vysušené husie perie.
  8. Čokoládovými mincami balenými v pozlátku si pripomíname Svätého Mikuláša, ktorý venoval mešce plné zlatých mincí chudobným.
  9. Dôvodom prečo si na Vianoce navzájom dávame darčeky je symbolika darov, ktoré priniesli traja králi Ježišovi.
  10. Ježiš Kristus sa v skutočnosti nenarodil na Vianoce, reálny dátum stále nie je známy. A narodil sa pravdepodobne v jaskyni a nie v maštali.
  11. Listy cezmíny vo vianočných vencoch symbolizujú tŕne v Kristovej korune a bobule cezmíny jeho krv.
  12. Vianočná ruža (Poinsettia) pochádza z Mexika a bola vyšľachtená Aztékmi, pre ktorých jej ostrá červená farba symbolizovala čistotu a často bola používaná aj ako liek na zníženie teploty. Napriek populárnym domnienkam, vianočná ruža nie je jedovatá, jedovatá je cezmína, ďalší symbol Vianoc.
  13. Starí Gréci považovali imelo za afrodiziakum, čo je pravdepodobne dôvodom toho, že bozkávanie pod imelom Vám v živote prinesie šťastie.
  14. Počas Vianoc v roku 1980 bola najpredávanejšou hračkou Rubikova kocka.
  15. Podľa Guinessovej knihy rekordov najvyšší živý vianočný stromček meral 67,36 m a bol postavený v roku 1950 v nákupnom center v Seattle, vo Washingtone.
  16. V roku 1999 postavili obyvatelia štátu Maine v USA najvyššieho snehuliaka na svete. Týčil sa do výšky neuveriteľných 34,44 m.
  17. Paul McCartney zarába ročne 400.000 USD svojou piesňou Wonderful Christmastime - piesňou, ktorá je považovaná za najhoršiu pieseň, akú kedy nahral.
  18. Počas vianočnej sezóny sú VISA karty použité približne 6.000-krát za minútu.
  19. Stále populárnejší Black Friday nie je najšialenejším nákupným dňom roka. Tými sú posledný piatok a posledná sobota pred Vianocami.
  20. Až jedna tretina mužov čaká s nákupmi darčekov až do Štedrého dňa. Pokiaľ teda ste muž a dočítali ste náš článok až potiaľto, veríme, že tento rok si nákupy nenecháte na poslednú chvíľu, aby ste si aj Vy v kľude užili atmosféru Vianoc...
  21.  

 

 

Ak ešte stále netušíte, čím by ste obdarovali svojich najbližších, nechajte sa inšpirovať ponukou originálnych a netradičných šperkov na stránkach nášho eshopu www.jesidesign.sk.


 

 

  

Zdroj:

https://www.berries.com/blog/45-fun-christmas-facts

https://www.tomango.co.uk/thinks/30-fun-facts-about-christmas-to-impress-your-friends/

 




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU