0 ks 0.00 €

VRES – jeho význam a symbolika

Vres je vždyzelený kvitnúci ker so stovkami zvonovitých kvietkov. Pôvodne pochádza z Európy a z  niektorých častí Ázie. Je to staroveká rastlina, ktorá nadivoko kvitne hlavne v Škótsku, ale nájdeme ju voľne v prírode aj v Mexiku. Asi sa nikto nečuduje tomu, že táto odolná rastlinka symbolizuje hlavne nezávislosť. V skalnatých kopcoch a rašeliniskách, kde sa naučila prežiť, vyrástla do sebestačného kvetu hodného každého ocenenia. Symbolika vresu siaha až do keltských a predkeltských období. Jeho najdôležitejšími významami počas celej jeho histórie vždy boli nezávislosť a šťastie.

 

 

 

Etymologický význam vresu


Slovo vres je odvodené od slova „hather“, ktorý v staroangličtine znamenal otvorenú krajinu pokrytú vresom alebo machom. Práve v kopcovitej a skalnatej krajine sa týmto kvetom darí najviac. Nezávislá povaha vresu sa rodila na vysočine a rašeliniskách v Škótsku. Výraz „hather“ sa časom zmenilo na heather“ – čo znamená vres a z toho ďalšie slovo „heath“ – znamená vresovisko.

 

 

Symbolika vresu

 

Symbolika tejto rastliny má bohatú históriu. Biely divoký vres, ktorý rastie na veterných kopcoch v Škótsku, symbolizuje ochranu. V počiatkoch histórie Škótska sa viedlo veľa vojen medzi konkurenčnými frakciami. Počas týchto bitiek o pozíciu a moc sa biely vres nosil ako ochranný amulet. Tradovalo sa, že červené a ružové vresoviská boli sfarbené krvou. Jedna škótska legenda tiež hovorí, že tam, kde sa preliala krv, už nikdy nebude rásť biely vres. Jednou z najromantickejších legiend škótskeho folklóru je, že biely vres rastie iba tam, kde sa vyskytli víly.
Najznámejšia legenda o bielych vresoch hovorí, že v 3. storočí nášho letopočtu sa mladé dievča menom Malvina, dcéra básnika Ossiana, vydala za svoju veľkú lásku Oscara. Bohužiaľ Oscar sa z vojny už nikdy domov nevrátil. Posol doručil túto strašnú správu Malvine spolu s vetvičkou fialového vresu.  Malvina išla smrť svojej lásky oplakávať na rašeliniská a kopce obrastené machom. Legenda hovorí, že ako jej slzy padali na vres, zmenili sa fialové kvety na biele. Namiesto toho, aby prepadla horkosti, Malvina sa radšej rozhodla, že každý, kto príde do kontaktu s bielym vresom, bude po celý svoj život šťastný.

 

 



Významy farieb vresu

  • biela znamená šťastie a ochranu 
  • fialová symbolizuje krásu, životnú energiu a vyjadrenie obdivu

 

 

 


Botanická charakteristika vresu

  • Má antimikrobiálne vlastnosti a je antiseptický
  • pôsobí proti reume
  • používa sa ako diuretikum – hlavne na liečbu cystitídy
  • španielsky názov voľne rastúceho vresu v Mexiku je Cancerina, Chanclana alebo Alcancer a používa sa na liečbu rakoviny

 

 


Zaujímavé fakty o vrese

  • Stonky a listy sa používali ako náplň matracov, keďže ich vôňa má priaznivý účinok na zaspávanie
  • Stonky tejto rastliny sa používali aj na tvorbu jednoduchých hudobných nástrojov
  • Stonky sa používali aj na výrobu aromatických metiel - zametáte dom a súčasne ho napĺňate vônou - veľmi dômyselné!

 


Vhodné príležitosti na darovanie vresu


Biely vresový veniec je vhodné darovať ako symbol ochrany a červený alebo fialový vres prináša do domova životnú energiu.

 

 


Hlavný odkaz vresu znie: Som symbolom šťastia. Nájdite pre mňa miesto vo vašej záhrade a naplním váš domov vitalitou a energiou.

 

 

Nájdite si aj Vy svoj symbol šťastia a životnej energie v našom eshope v kolekcii šperkov so skutočnými kvietkami vresu.

 

                                                                             

 

 

 

Zdroj: http://www.flowermeaning.com/




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU