0 ks 0.00 €

Symboly šťastia - pomôžte šťastiu nájsť si k Vám cestu...

Všetci určite túžime nájsť v živote šťastie. Nie vždy sa nám to však darí. Na tejto ceste za šťastím  často vkladáme nádej do rôznych predmetov, o ktorých sa traduje, že šťastie prinášajú, alebo k nemu aspoň dopomáhajú. Nosíme ich na krku, vo vreckách a v peňaženkách. Takéto symboly šťastia nájdete aj v našom e-shope, vybrali sme pre vás niekoľko z nich. Ktorý si takto na začiatku nového roka vyberiete Vy, aby ste šťastiu ukázali cestu práve k Vám?

 

 

 

Štvorlístok

 

Vedeli ste, že podľa štatistík pripadá na každých 10 000 rastliniek ďateliny len jeden štvorlístok? Objaviť ho teda nie je vôbec jednoduché a ten, kto ho nájde, sa môže považovať skutočne za šťastlivca. Podľa jednej legendy ho na Zem priniesla Eva, ktorá si ho odtrhla v rajskej záhrade ako pamiatku na raj, ktorý museli s Adamom opustiť. Štvorica lístkov symbolizuje 4 živly, a to vodu, oheň, zem a vzduch. Symbolizuje ale tiež 4 ročné obdobia a zároveň ešte vieru, nádej, lásku a samozrejme šťastie. To sa ale dostaví iba v prípade, keď človek štvorlístok dostane od niekoho darom alebo ho nájde náhodou. Štvorlístok funguje aj ako ochranca pred zlom, nenávisťou a únavou. Kedysi si ho ľudia vkladali pod prahy domov, pod postele alebo na okná, aby chránil ich domovy. Tiež sa ale traduje, že ak chce slobodné dievča vo sne uvidieť svojho budúceho ženícha, mala by si dať štvorlístok pred spaním pod svoj vankúš.

 

Podkova

 

Pokiaľ sa vám niekedy podarilo nájsť na zemi konskú podkovu, tak to ste šťastlivci, ktorým môžu ostatní gratulovať. Už to totiž znamená, že na vás šťastie nezabudlo.

Počiatky úlohy, teda tej šťastnej úlohy, siahajú až do čias Keltov. Tí totiž verili v magickú moc železa, ktoré malo zaháňať zlých duchov a preto si nad vchodmi svojich príbytkov vešali staré podkovy. Ešte v stredoveku nebola táto magická moc podkovy ľahostajná ani arabskému svetu. Pozitívne vyžarovanie zaručuje podkove nielen materiál, z ktorého je vyrobená, ale aj jej tvar. Hroby Číňanov boli kopané práve v tvare podkovy, čo malo zosnulému zabezpečiť večný pokoj a šťastie ich duši. Viera v podkovu má tiež ešte čisto praktický dôvod. Kovanie koní totiž nebola práve najlacnejšia záležitosť. Stratiť podkovu tak znamenalo prísť o peniaze, a to bol vždy problém a nepríjemná skúsenosť. Naopak, keď niekto podkovu našiel, znamenalo to pre nich niečo ako nájsť poklad. Podkovu môžete najčastejšie nájsť nad vchodovými dverami. Aby nám priniesla veľa šťastných okamihov, treba ju pripevniť tak, aby oba konce smerovali nahor, teda do písmena U. A to preto, aby sa nám šťastie z nej nevysypalo von.

 

 

Prasiatko

 

Krochkajúce prasa si vážili už starovekí Germáni, a to dokonca tak, že ho vyhlásili za posvätné zviera. Kedysi sa toto zviera ryjúce v zemi pokladalo za hľadača pokladov. Časom sa stalo prísľubom plodnosti, sily a blahobytu. Starí Kelti si mali obrázok prasiatka pre šťastie i na svojich minciach. A vy tiež pri poctivom ukladaní peňazí do prasiatka objavíte po čase v jeho vnútri naozaj šťastie.

V Rakúsku sa asi 100 rokov traduje, že bravčové podávané na Nový rok znamená šťastie pre každého, kto ho zje. Aj v rôznych iných európskych krajinách sú nožičky či prasacia hlava dodnes servírované ako typické novoročné jedlo. Naopak ak by ste v tomto čase dostali chuť na hydinu, znamenalo by to, že vám šťastie doslova uletí.

 

 

Lienka

 

V niektorých krajinách, napríklad aj v Rakúsku je typickým novoročným symbolom aj lienka, ktorá symbolizuje šťastie a usilovnosť. Aj sedem bodiek na jej krídlach má svoj dôvod. Číslica sedem všeobecne považované za šťastné číslo, a preto majú novoročné lienky práve sedem bodiek.

 

 

Muchotrávka

 

Nie veľmi známym, ale predsa len symbolom šťastia je aj muchotrávka. Legenda hovorí,  že keď germánsky boh extázy putoval po oblohe so svojimi koňmi, všade, kde padli na zem konské sliny, vyrástli muchotrávky. A tie bývajú spájané aj s čarodejnicami v dobrom i zlom význame. Podľa toho, či chceme využiť ich služby, alebo ich naopak zahnať. Ako novoročný symbol slúžia práve na ochranu pred zlými úmyslami.

 

 

Slon

 

Určite každý z nás vie, že slon je nositeľom šťastia hlavne v juhovýchodných kultúrach. Hlavne v hinduizme slon znázorňuje zosobnenie sily Budhovej mysle, múdrosti, ušľachtilej jemnosti a harmónie. Slon svojou silou chráni domov a prináša šťastie… Viete, že chobot darovaného sloníka pre šťastie by mal smerovať nahor? Ale keďže slon sa využíva aj vo Feng shui aj ako symbol ochrany, šťastia a plodnosti, v prípade podpory plodnosti má chobot darovaného slona naopak smerovať dolu.  

 

 

Kríž

 

Kríž je všeobecne považovaný hlavne za symbol ochrany. V súčasnosti je známy predovšetkým ako symbol kresťanstva, ale kríž je dávny symbol používaný už pred vznikom kresťanstva. Najstaršie nájdené symboly kríža pochádzajú z paleolitu. Kríž symbolizuje dobrú orientáciu v priestore aj čase. Pomáha premieňať negatívnu energiu na pozitívnu, a nájsť harmóniu a rovnováhu. Jedná sa o slnečný symbol, ktorý prepája rôzne roviny bytia.

 

 

Kotva

 

Kotva je symbolom, ktorý dodáva svojmu nositeľovi pocit bezpečia, stabilitu a je aj známkou vernosti v láske. Pokladá sa aj za symbol úspechu v obchodných záležitostiach. Kotva má dlhú históriu, v minulosti bola hlavne symbolom skúsených námorníkov. Dnes je jeho význam iný, ale napriek tomu je stále veľmi obľúbený. Je to symbol vyjadrujúci, že jeho nositeľ je v harmónii sám so sebou a zakladá si na hodnotách, v ktoré verí. Kotva môže tiež predstavovať človeka, ktorý pro nás mnoho znamenal a znamená. Chceme s ním byť stále spojení. Pre niektorých ľudí kotva znamená pocit bezpečia, či symbol domova. Hlavne pre tých, ktorí veľa cestujú. Tento symbol môže mať veľmi zvláštny význam aj pre tých, ktorí majú za sebou búrlivú minulosť. Kotva im dáva silu ísť ďalej a byť lepšími.

 

 

Ruka Fatimy

 

Ruka Fatimy s okom je symbolom ženskosti a je obľúbeným amuletom ochrany, predstavuje požehnanie, moc a silu chrániť slabých, podporuje plodnosť a zdravé tehotenstvo.

Podľa islamu je ruka Fatimy symbolom samotného osudu, silnej magickej ochrany pred všetkými zlými energiami, a v arabských krajinách sa často dáva na krk aj novorodencom. 
Tento talizman má dve varianty nosenia - ruka s prstami obrátená smerom dolu odháňa všetky sily zla, obrátená smerom hore je symbolom slávy.

 

 

 

 

Zdroj:

https://spoznajmesa.sk/a/symboly-stastia/

http://michellesworld16.blogspot.com/2008/01/preo-prinaj-astie.html

https://www.evacabanik.sk/preco-je-slon-symbolom-stastia/

https://www.lavaliere.sk/blog/symboly-poznate-ich-vyznamy/

https://zena-in.cz/clanek/talisman-ruka-fatimy-vas-ochrani-pred-spatnou-energii




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU