0 ks 0.00 €

Ruža – jej význam a symbolika

Ruža je jedným z najznámejších a najobľúbenejších kvetov. Ako William Shakespeare raz napísal: "Meno nie je dôležité. Čo ružou sa  nazýva, tak aj inak nazvané, voňalo by rovnako." Ruže boli  uctievané po celé stáročia. Podľa historických dôkazov boli vyšľachtené v Číne pred 5000 rokmi a odvtedy až doteraz hrajú dôležitú úlohu v histórii.

Ruža má veľa významov, ktoré sa líšia v závislosti od jej farby. Avšak ruža každej farby je bežne považovaná za nadčasový symbol lásky, úcty, viery, krásy, rovnováhy, vášne, múdrosti, oddanosti, zmyselnosti ale aj intríg.

Okrem toho, že je jedným z najpopulárnejších kvetov, ktoré sa dnes pestujú a predávajú,  často nájdete aj tetovania s motívom ruží na telách žien aj mužov ako prejav ich nadčasovej krásy a iných obrazných významov.

 

 

Etymologický význam ruží

Staroanglické slovo „rose“ (ruža) pochádza z latinského výrazu „rosa“, a toto slovo má zase pôvod v talianskom a gréckom dialekte ako „rhodon“, no  najpravdepodobnejšie toto slovo pochádza až z iránskeho slova „vrda“.

 

Symbolika ruží

Ruža je často spájaná aj s numerológiou. V renesančnom období bola ruža s ôsmimi okvetnými lístkami symbolom znovuzrodenia a obnovy. V alchymistických kruhoch bola ruža so siedmimi okvetnými lístkami symbolom začlenenia, univerzálneho chápania a poriadku. Spojenie medzi numerológiou a ružou sa prejavuje aj v slobodomurárstve, kde tri ruže symbolizujú hlavné princípy - Lásku, Život a Svetlo.

V mytológii sa ruža spája s Afroditou, gréckou bohyňou lásky, ktorá bola často zobrazovaná s ozdobami ruží okolo hlavy, nôh a krku. Legenda hovorí, že z kaluže krvi z Aphroditinho zabitého milenca Adonisa vyrástol ružový ker. V kresťanskej mytológii sa tiež hovorí, že ružový ker vyrástol aj na mieste Kristovej smrti.

V Tarote sa ruža považuje za symbol rovnováhy. Vyjadruje sľub, nové začiatky a nádej. Jej tŕne predstavujú obranu, fyzično, prehru a bezohľadnosť. V hlavnej arkáne sa ruža objavuje na kartách Kúzelníka, Sily, Smrti a Blázna. Všetky tieto karty v sebe nesú silné významy rovnováhy.

V klasickej ére bola ruža Zasvätená mnohým bohyniam vrátane Isis (ktorá bola zosobnením celej prírody). Starí Gréci a Rimania tiež spájali ružu s bohyňami lásky – Afroditou a Venušou. V starom Ríme zvykli umiestňovať divú ružu na dvere miestnosti, kde sa diskutovalo o tajných alebo dôverných záležitostiach. Výraz „sub rosa“ („pod rúškou“) znamená zachovať tajomstvo a vychádza z tohto prastarého rímskeho zvyku.

Kresťania v stredovekých časoch spájali päť okvetných lístkov ruže s piatimi ranami Krista. Ruža bola neskôr spájaná aj s Pannou Máriou a nakoniec bola prijatá ako symbol krvi kresťanských mučeníkov. Kytice červených ruží sa často používajú ako darček na Valentína, ktorý je dňom oslavujúcim kresťanského svätého Valentína.

V modernejších časoch - v roku 1986 – sa ruža stala kvetinovým emblémom Spojených štátov. Divá ruža je navyše emblémom týchto štyroch amerických štátov - Iowy, Severnej Dakoty, Georgie a New Yorku. Okrem toho je tiež kvetinovým emblémom provincie Alberta v Kanade.

 

 

Ďalšie fakty o ružiach

Kvet ruže má okrúhly tvar a je symetrický po celej svojej dĺžke. Okvetné lístky ruží sú v tvare od špicatého kužeľa až po tvar zaoblenej slzy. Niektoré sú uložené naplocho, zatiaľ čo okraje iných sa vlnia. Ruže sa pestujú v širokej škále farieb a v obrovskom počte rôznych odtieňov rovnakej farby. Okvetné lístky ruží môžu byť dvojfarebné alebo trojfarebné a objavujú sa takmer v každej farbe, okrem modrej a čiernej. Iné zaujímavosti o ružiach:

  • Existuje viac ako 100 druhov ruží.
  • Stovky rokov je ruža všeobecne známa ako symbol lásky, súcitu alebo smútku.
  • Ovocie ruže sa nazýva šípka (anglicky „rose hip“). Šípka má zvyčajne červenú farbu, ale môže byť niekedy aj tmavočervená, alebo až čierna.

 

Významné botanické vlastnosti ruže

Šípky určitých druhov ruží majú extrémne vysoký obsah vitamínu C. Vďaka tomu sa zo šípok často vyrábajú džemy, želé, alebo sa z nich pripravuje čaj. Šípky sa v menšej miere používajú aj na medicínske účely ako antidepresívum, afrodiziakum a majú antibakteriálne účinky. Používajú sa v potravinových doplnkoch a tiež sa z nich vyrába sirup. Olej zo šípkových semienok sa používa v rozličných kozmetických výrobkoch, napríklad pri výrobe pleťových krémov a makeupu.

 

Význam farieb ruží

Farba ruže ovplyvňuje aj jej význam. Každá farba ruže má výrazne odlišný význam. Významy najrozšírenejších farieb ruží:

 

 

Červená ruža

Červená ruža je jednoznačne najvýraznejším symbolom/darom, ktorý vyjadruje romantickú lásku. V západnom umení a literatúre neexistuje žiadny symbol lásky a krásy, ktorý by bol používanejší než červené ruže. Ruže sa objavili aj v príbehu Alice z krajiny zázrakov. Tieto výnimočné kvety sa často objavujú na klasických obrazoch, ale aj v súčasných filmoch a na mnohých ďalších miestach. Hoci červená ruža má veľmi bohatú históriu, ešte aj dnes má významné postavenie ako dokonalý symbol vášnivej príťažlivosti.

 

Ružová ruža

Ružové ruže sú vyslovene viacúčelové kvety. Sú vhodné na vyjadrenie poďakovania, potešenie priateľov, a dokonca aj na rozličné romantické príležitosti. V skutočnosti ruže ružovej farby boli prvé kultivované ruže, pretože práve divé ružové ruže sa najčastejšie vyskytujú vo voľnej prírode. Práve vďaka tomu sa tešia dlhotrvajúcej obľube v západnom  umení a floristike. Viktoriánci sa nimi nechali inšpirovať až do tej miery, že ich ich motívy použili takmer všade - od tapiet, cez čalúnenie, až po pohľadnice. Klasická divá ružová ruža bola vždy spájaná s pocitmi lásky a vďačnosti. Avšak neustálym krížením druhov sa vytvorila široká škála jej ružových odtieňov, a preto významy, ktoré sa k nim viažu, sa tiež už mierne odlišujú. Kým tmavšie ružové ruže symbolizujú vďačnosť a uznanie, tie svetlejšie ružové sú spojené s jemnosťou a obdivom.

 

Biela ruža

Biele ruže vyjadrujú dokonalú krásu ruže lepšie ako ruže akejkoľvek inej farby, pretože žiadna iná farba od nej neodvádza pozornosť. Sú vhodné pri príležitostiach ako je preukázanie rešpektu, a tiež sú vhodným spôsobom ako oceniť priateľov alebo milované osoby, či už pri nových začiatkoch alebo poslednej rozlúčke. Čistá biela farba je vyjadrením úcty a vyjadruje nádej do budúcnosti. Historicky biele ruže symbolizovali nevinnosť a čistotu. A preto boli často používané aj ako dekorácie pri svadbách a v svadobných kyticiach. Aj v dnešnej dobe si biela ruža zachovala svoje postavenie spojené s čistou láskou a formálnymi obradmi, čo z nej robí viacúčelový kvet používaný pri rozličných ceremóniách ako sú výročia, krstiny, či promócie.

 

Oranžová ruža

Oranžové ruže sú dokonalou pripomienkou ohňa, citrusov a západov slnka. Sú výborným spôsobom, ako poďakovať, pogratulovať, alebo vášnivo vyjadriť lásku. A tiež, keďže oranžové ruže sú pomerne novo vyšľachtené, dodávajú kyticiam moderný súčasný akcent. Až na prelome 20. storočia začali záhradníci krížiť žlté a červené ruže. A zrazu sa na scéne objavila úplne nová oranžováruža. Zmiešanie priateľského významu žltej ruže s významom skutočnej lásky červenej ruže prinieslo oveľa jemnejší význam lásky vznikajúcej z priateľstva. Ďalšie významy súvisiace s oranžovou ružou sú akékoľvek prejavy nadšenia, ako je láska, vďaka, priateľstvo alebo gratulácia.

 

Žltá ruža

Žlté ruže sú považované za dokonalý spôsob, ako sa ospravedlniť priateľom, a pripiť si spolu na pohodu a šťastie. Vzhľadom na odvekú spojitosť žltej farby so slnkom a jeho životodarného tepla, žltá farba najlepšie vyjadruje teplé pocity priateľstva a optimizmus. V mnohých východných kultúrach predstavuje žltá farba radosť, múdrosť a silu. Zatiaľ čo akýkoľvek žltý kvet síce môže v sebe niesť podobný odkaz, žltá ruža má okrem iného predovšetkým optimistický a osudový charakter, ktorý z nej robí tú najlepšiu voľbu pri výbere zo všetkých žtlých kvetov.

 

Hlavným posolstvom ruže je...

Či už to boli starí Gréci, Rimania, kresťania, slobodomurari, či ktokoľvek iný, ruža bola vždy nadčasovým symbolom lásky, krásy a rovnováhy. Hoci každá farba vyjadruje lásku, krásu a rovnováhu trochu inak, hlavným posolstvom všetkých ruží je aj tak vždy láska...

 

 

Nájdite si v našej ponuke tie pravé ruže pre Vás...

 

 

 

Zdroj: http://www.flowermeaning.com/




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU