0 ks 0.00 €

Význam a farby čakier

Aby sme dokázali porozumieť čakrám, musíme porozumieť základom lámania svetla. Keď svetlo prechádza cez sklenený hranol, láme sa a z hranolu vychádza 7 farieb: červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, indigová, fialová. Sú to farby dúhy. Toto spektrum farieb je základ pre všetky viditeľné farby. A každá farba vibruje na určitej frekvencii. Dlhovlnné, pomaly vibrujúce svetlo vnímame ako teplé a stimulujúce farebné odtiene, a tak spodné - pomalšie čakry majú červenú, oranžovú a žltú farbu. Horné čakry sa točia rýchlejšie a majú preto studené farby – zelenú, modrú, indigo a fialovú. A tieto farby vnímame ako ukľudňujúce.

 

Čo je čakra?

 

Slovo “čakra” pochádza zo sanskrtského slova, ktoré znamená koleso. Čakra v tvare kolesa sa vo vnútri ľudského tela točí a vytvára akýsi vír. Tento vír dokáže priťahovať energiu na základe vibrácie. Dokáže priťahovať vibrácie farieb, mikrovlny, energiu a dokonca aj emócie ľudí, s ktorými prichádzame do kontaktu. Preto sa necítime príliš dobre v spoločnosti negatívnych ľudí a naopak v spoločnosti pozitívnych ľudí sa cítime dobre.

Čakry sú energetické centrá umiestnené v ľudskom tele, cez ktoré prúdi energia vertikálne z temena hlavy až na dolný koniec chrbtice. Každá čakra zodpovedá za iné orgány v ľudskom tele a za iné psychické vlastnosti a schopnosti. Ak má dostatok energie, človek funguje bez problémov. Ak energia v čakre poklesne, dostavia sa problémy a choroby.

Čakry energiu priťahujú, a aj vydávajú v podobe vibrácií. Každá čakra vibruje na rôznej frekvencii a má podľa toho farbu. Každá čakra je spojená s nejakým orgánom, alebo žľazou v ľudskom tele. Tieto orgány, či žľazy vibrujú na rovnakej frekvencii ako čakry, ktoré sú s nimi spojené. Ak sú čakry vyvážené, človek je šťastný a zdravý. Ak je čo i len jedna čakra nevyvážená, môže ovplyvniť orgány, alebo žľazy ktoré sú s ňou spojené a takisto môže spôsobiť nevyváženie susedných čakier a spôsobiť tak reťazovú reakciu, ktorá spôsobí nevyváženie, či zablokovanie ostatných čakier. Tieto blokácie sú najčastejšie spôsobené strachom, sklamaním, napätím, či šokom… Tieto blokácie je možné uvoľniť a čakry harmonizovať napríklad tým, že čakry vystavíme vibráciám energie takých frekvencií, na ktorých harmonicky fungujúca čakra vibruje. Takéto frekvencie vibrácií sa nachádzajú v liečivých kameňoch, mineráloch, éterických olejoch, čistých žiarivých farbách, tónoch, a podobne. Na čistenie čakier existuje veľa metód, napríklad meditácia, alebo vizualizácia.

 

 

Poznáme 7 základných čakier – koreňovú, sakrálnu, solar plexus, srdcovú, hrdelnú, čelovú (tretie oko) a korunnú. Každá čakra má svoj symbol a funkciu. Prvé tri čakry sa nazývajú dolným trojúholníkom, na ktorom sú rozostavené vrchné čakry.

 

Prvá čakra - Koreňová (Muladhara) – červená farba

 

 

Nachádza sa na dolnom konci chrbtice . Táto čakra je spojená so základom nášho fyzického života, s fyzickým bezpečím. Ovplyvňujú náš myšlienky a pocity týkajúce sa týchto oblastí: financie, kariéra, bývanie, fyzické bezpečie, uspokojovanie fyzických potrieb, majetok. Ak je táto čakra otvorená, prúdi do nás dostatok kľudnej energie ktoré potrebujeme ku zvládnutiu všetkých nárokov ktoré na nás kladie život. Táto čakra nám prepožičiava stabilitu a odolnosť., radosť zo života, ktorá nám dovoľuje vychutnať si všetko materiálne tak i sexualitu. Ak je čakra narušená, energia neprúdi rovnomerne, podlieha silný výkyvom. Človek máva často veľa energie ktorú nevie kam nasmerovať a na druhej strane podlieha apatii. Prežíva často obavy o existenčné prežitie, zadlžuje sa, dostáva sa pod čoraz väčší tlak. Nevie nájsť svoje miesto, je poháňaný vnútorným nekľudom zhromažďovať veci ktoré nepotrebuje s obavou budúcnosti.

Keď je táto čakra zablokovaná, môže spôsobovať tieto choroby: Zápchy, hemoroidy, studené neprekrvené prsty na nohách a rukách, zápaly močového mechúra, ľadvinové kamene, impotencia, vrodené deformácie chodidiel.

Koreňová čakra sa harmonizuje červenou farbou. Dobre na ňu vplýva pozorovanie zapadajúceho alebo vychádzajúceho slnka. Pomôcť môžu aj tieto polodrahokamy: achát, hematit, krvavý jaspis, granát a červený koral.

 

Druhá čakra - Sakrálna (Svadhisthana) – oranžová farba

 

 

Nachádza sa uprostred medzi pupkom a dolným koncom chrbtice. Má vzťah k našej kompletnej citovej oblasti, k našim pohlavným a reprodukčným orgánom, k zmyselnosti, k radosti z plynutia. Súvisí so spojením s našimi rodičmi a neskôr s našimi partnermi. Je to miesto našej vnútornej hrdosti, prebýva tu naše vnútorné dieťa. Je to dôležitý bod našej vitálnej sily. Sakrálnu čakru ovplyvňujú myšlienky a pocity týkajúce sa: túžby po uspokojení fyzických potrieb (jedlo, pitie, sex, vzrušenie), závislosti (na alkohole alebo iných drogách, či jedle či iných látkach), telo (spánok,životný štýl, zdravie, hmotnosť, myšlienky týkajúce sa vzhľadu). Ak je čakra narušená, príčiny treba hľadať v detstve, ktoré prebehlo bez lásky, v zložitom partnerskom vzťahu rodičov, partnerov či bolo plné tráum. Neskôr môžu funkciu druhej čakry ovplyvniť duševné otrasy. Ostávajú v nej zablokované pocity vnútornej dôstojnosti a životnej radosti a vzniká nenávisť, hnev, strach, bolesť, žiarlivosť a ďalšie nespracované pocity.

Môže spôsobovať tieto choroby a problémy: Bolestivá menštruácia, predmenštruačný syndróm, cysty na vaječníkoch, endometrióza, choroby mieška a prostaty, problémy s erekciou, prípadne so vzrušivosťou. Ovplyvňuje telesné tekutiny.

Harmonizuje ju sýto oranžová farba, svit mesiaca a dotyk s vodou. Priaznivo vplývajú polodrahokamy ako karneol, adulár, ortoklas, tygrie oko, citrín, zlatý topas.

 

Tretia čakra - Solar plexus (Manipura) – žltá farba

 

 

Nachádza sa presne nad pupkom Je to sídlo našej osobnosti a sú tu uložené všetky skúsenosti nášho života i životov minulých. Nájdeme tu všetky predstavy a vnútorné obrazy ktoré sa vytvárali od najrannejšieho detstva ukladanými, vštepovanými vetami, hodnoteniami, úsudkami a výpoveďami o tom aký sme a následne sme si ho sami vnútri uložili. Vytvorili tak svoj sebaobraz. Tiež sa vzťahuje k centru našich nevyjasnených pocitov, našej schopnosti sebapresadenia sa, schopnosti uhájiť si v živote svoje miesto, s pocitom vlastnej sebahodnoty. Tretiu čakru ovplyvňujú pocity a myšlienky týkajúce sa týchto oblastí: sila a moc ( strach z moci, alebo mať väčšiu moc, strach z autorít, posadnutosť silou a mocou), ovládanie ( strach z ovládania inými ľuďmi, strach zo straty kontroly, túžba po sebaovládaní, túžba mať kontrolu nad danou situáciou alebo druhými ). Pri narušenej čakre môže mať človek pocit z bezcennosti, pocit poníženosti, prázdnoty, obavy, pochynosťou či vôbec zvládne svoj život, objavujú sa depresie, sebaobviňovanie, náhle citové výlevy, mocenské hry spojené s manipuláciou druhých a vnucovaním im vlastnú vôľu len aby mal prístup k ich silám miesto toho, aby sa rozvíjal sám v sebe.

Choroby, ktoré vyvoláva blokácia tejto čakry: Cukrovka, záha, choroby pečene, žlčníkové kamene, žalúdkové vredy, celiakia, problémy tráviaceho systému. Keď je táto čakra zablokovaná, ste často v strese, všade vidíte prekážky, v stresových situáciách mávate stiahnutý žalúdok, bojíte sa, že zlyháte.

Farbou tretej čakry je žltá. Na jej harmonizáciu prospieva pozorovanie slnka, rozkvitnutého poľa, nosenie žltého oblečenia. Taktiež dobré sú tieto polodrahohamy: tygrie oko, jantár, topás, citrín, ruženín, avanturín, malachit. Jej živlom je oheň.

 

Štvrtá čakra - Srdcová (Anahata) – zelená/ružová farba

 

 

Nájdeme ju uprostred hrudníka. Je to zároveň prvá čakra z horných čakier, ktorá súvisí s duchovnými témami. Vzťahuje sa k našej schopnosti vcítenia sa, pociťovať lásku k sebe samému i k ostatným ľuďom, zvieratám, k prírode alebo aj k veciam, súcitiť a bezpodmienečne dávať a milovať, cítiť a vnímať energiu. V systéme čakier  je srdce tým najväčším liečiteľom, ktorý harmonizuje negatívnu energiu a vie ju premeniť na pozitívnu. Srdcovú čakru ovplyvňujú myšlienky a pocity týkajúce sa týchto oblastí: medziľudské vzťahy ( vzťah s matkou, otcom, prarodičmi, súrodencami, partnermi, priateľmi, spolupracovníkmi, deťmi  ale aj s cudzími ľuďmi), láska ( božská láska pochádzajúca od Vášho vyššieho Ja, romantická láska, láska medzi rodinnými príslušníkmi), pripútanosť k ľuďom ( závislosť, nefunkčný vzťah založený na závislosti, prípadne posadnutosť určitou osobou), súcit ( voči sebe alebo inému človeku, voči zemi, národu...).

Ak je čakra narušená, vznikajú obavy spojené s dávaním alebo prijímaním lásky, vzťahy založené na závislosti a posadnutosti ju blokujú. Práve preto, že štvrtá čakra pracuje so súcitnou láskou, veľmi ľahko sa zaťaží skúsenosťami, kvôli ktorým je táto láska odmietaná, alebo zneužívaná. Človek sa cíti potom ako odrezaný od univerzálneho prúdu lásky a len s veľkými problémami nadväzuje vzťahy s ostatnými ľuďmi. Snaží sa lásku získať napríklad manipuláciou alebo mocenskými hrami.

Choroby spôsobené zablokovaním srdcovej čakry: psychické problémy, úzkosť, cievne choroby, srdcovo-cievne problémy.

Farbou tejto čakry je hlavne zelená, ale aj ružová a zlatá. Najlepšie ju harmonizuje prechádzka vo voľnej prírode, stromy, kvety, čerstvý vzduch. Účinné polodrahokamy: ružový kremeň, turmalín, kuncit, smaragd, nefrit, jadeit, aventurín. Jej živlom je vzduch.

 

Piata čakra - Hrdelná/Krčná (Vishuddha) – modrá farba

 

 

Nachádza sa na krku v blízkosti ohryzku. V tejto čakre sa nachádza všetka láska, radosť a súcit, ktorá sa nachádza v srdci. Funguje ako uško ihly medzi osobnosťou a inšpiráciou, ktorú získava duša od Božstva. Vzťahuje sa k našej obetavosti, oddanosti, kreativite a k nášmu vyjadrovaniu – verbálnemu i neverbálnemu – vo forme umeleckých, či akýchkoľvek ďalších tvorivých činností. Tiež jej hovoria brána do neba, pretože otvára osobnosť smerom hore vyšším častiam duše, preč od vlastnej osobnosti. Všetko, čo bolo nájdené v srdci, je teraz možné vyjadriť hrdlom. Krčnú čakru najviac ovplyvňujú myšlienky a pocity v oblastiach: pravdovravnosť, úprimnosť ( voči sebe, blízkym, známym, nadriadeným, podriadeným...), komunikácia ( akákoľvek forma vrátane spevu, písaného aj hovoreného prejavu, umeleckej tvorby, channelingu a vyučovania), schopnosť požiadať o to, čo chceme a potrebujeme (Boha, svojich blízkych, spolupracovníkov ale aj samého seba).

Narušená čakra sa prejavuje strachom z vyslovenia pravdy, pretože prevláda strach zo straty priateľov, či uznania, tiež máme obavy, že by sme tým mohli niekomu ublížiť, byť za pravdu potrestaní, či odmietnutí. Dochádza tak k vnútornému konfliktu, strate slobody a blokovaniu prejavu, čím vzniká aj hnev či odpor. Taktiež môže neustále nutkanie rozprávať a neschopnosť vypočuť druhého viesť k prílišnej stimulácií krčnej čakry, čo môže viesť tiež k jej nerovnováhe a narušeniu.

Zablokovanie spôsobuje tieto choroby: Astma, zvýšená činnosť štítnej žľazy, bolesti v krku, zapálené krčné mandle, afty, bolesti zubov, mentálna anorexia. Farba krčnej čakry je jasná svetlomodrá. Harmonizuje ju pozorovanie neba, odrazu na hladine, žblnkot vĺn. Na túto čakru sú vhodné tieto polodrahokamy: akvamarín, tyrkys, chalcedon, lapis lazuli, modrovrstvený achát.

 

Šiesta čakra - Čelová – tretie oko (Ajna [ažna]) – farba indigo (tmavomodrá)

 

 

Nachádza sa uprostred medzi obočím. Táto čakra nám povoľuje náhľad  do energetickej roviny, ktorá leží za viditeľným svetom. Ukazuje nám zákulisie ľudí a ich duševný stav, to, akí sú v skutočnosti za všetkými maskami osobnosti. Tretie oko zaznamenáva celý váš život ako film – všetky myšlienky, pocity, aj činy, ale aj emócie všetkých ľudí, s ktorými prichádzame do styku. V okamihu smrti sa vám celý tento záznam prehrá pred očami. Tretie oko ovplyvňujú myšlienky a pocity týkajúce sa budúcnosti (túžba, alebo naopak nechuť vidieť, čo nás čaká), minulosti (ak vás vízie budúcnosti desia, alebo ak ste boli prenasledovaní v minulých životoch za svoje „nadprirodzené“ schopnosti, svoje tretie oko radšej zatvoríte), viery a duchovna (túžba alebo nechuť vidieť duchov či anjelov). Tretím okom môžeme vidieť auru, energetické diery, myšlienkové vzorce, rozoznáva prebiehajúce mocenské hry, zložité energetické, či rodinné, alebo partnerské väzby. Ak je čakra narušená, zostáva človek zadusený svojimi myšlienkami, premúdrelo sa pokúša posudzovať všetko podľa svojich myšlienkových meradiel a hodnôt, často býva domýšľavý a pyšný. Za svojim predstieraným správaním (šikanovaním, zastrašovaním, agresívnym správaním) skrýva svoju bolesť a nízke sebavedomie, ktorým získava od ostatných energiu, ktorú momentálne sám nemá k dispozícií. Nesprávne fungovanie tretieho oka vedie k nočným morám.

Choroby spôsobené zablokovaním tejto čakry: Tlakové bolesti hlavy, migréna, problémy so zrakom, zelený zákal, problémy s dutinami, výtok z nosa. Harmonická farba tejto čakry je indigovo modrá, žltá alebo fialová. Harmonizuje ju pozorovanie nočnej oblohy a hviezd. Dobre pôsobiace polodrahokamy: lapis lazuli, indigovo modrý safír, sodalit, ametyst, fluorit, nachový apatit, azurit.

 

Siedma čakra - Korunná (Sahasrara) – farba fialová

 

 

Nachádza sa na temene hlavy. Symbolom je naše spojenie so svetlom a s našim vesmírnym pôvodom. Má nezastupiteľnú úlohu pri jasnovidnosti, jasnom poznaní, čo je schopnosť prijímať myšlienky, informácie a inšpiráciu od Boha, prípadne kolektívneho nevedomia. Odtiaľ dostáva človek potravu pre svoju dušu a naozajstné vedenie od svojho vyššieho Ja. Spojením s vyššou múdrosťou  je správanie nezávislé na hodnoteniach z vonkajšieho prostredia, mienke druhých. Pohybuje sa v s živote sebaisto, uvoľnene, pretože nepretržite zakúša podporu vyššej úrovne svojej duše a vesmírnej múdrosti. Žije v súlade so sebou samým a súhlas ostatných používa ako druhoradý. Korunnú čakru ovplyvňujú myšlienky a pocity týkajúce sa týchto oblastí: Boh (vzťah k nemu), náboženstvo i duchovnosť, Božské vedenie ( postoj k prijímaniu pokynov a inšpirácie z univerzálneho zdroja ), viera (naša ochota či neochota prijímať informácie z vyšších sfér bez kontroly rozumu). Narušenie korunnej čakry spôsobuje nespracované emócie alebo negatívne myšlienky ohľadne nasledovania vyššieho princípu či Boha, prípadne na základe negatívnych skúseností s náboženstvom. Človek sa cíti ako odrezaný  a napospas vydaný svojmu malému ja, osobnosti. Chýba jednota so zdrojom, teda aj kľud, pokoj a naplnenie. Je uväznený vo vlastných životných a myšlienkových vzorcoch. Je potrebné sa len vzdať stačí len málo mentálnych zábran voči sebe samému, životu a Božskému princípu. Hľadanie sa musí obrátiť dovnútra, skutočne proti sebe samému a proti svojim pocitom.

V siedmej čakre nedochádza priamo k blokáciám, môže byť iba viac či menej vyvinutá. To sa môže prejavovať pocitom strachu a neistoty. Funkcia korunnej čakry je obmedzovaná egom a väzbami. Väzby na rôzne veci vo fyzickom svete, alebo aj zvieratá, či ľudí. Silné väzby na čokoľvek pozemské obmedzujú funkciu korunnej čakry.

Korunnú čakru otvárajú a rozširujú fialová a biela farba. Otvorenie korunnej čakry najviac podporí pobyt (relaxácia, meditácia) na vrchole vysokej hory, čo najbližšie k otvorenému nebu. Drahokamy – ametyst, krištál, celestín, jadeit, diamant, zlatý kalcit.

 

Prežitie, sex, sila, láska, komunikácia, intuícia, duchovno – toto je 7 vlastnosti, vďaka ktorým rastú naše skúsenosti a vďaka ktorým sa vyvíjame ako duchovné bytosti. Ak má niekto problém s egom, alebo je bezcitný, alebo sa nedokáže vyjadriť, alebo má akýkoľvek iný problém, blokuje si tak niektorú z čakier. Čakra môže byť nevyvážená viacerými spôsobmi: keď je nadmieru aktívna, menej aktívna, preplnená, či zablokovaná. Nevyváženosť čakier sa prejavuje ako emocionálny problém, duševný problém, alebo fyzický problém. Myseľ samotná nedokáže živiť celé telo a správna strava nedokáže vyriešiť všetky problémy. Práve cez čakry sa môžeme naučiť vyvážiť naše telá – duchovné, emocionálne a fyzické a dosiahnuť tak dokonalé zdravie.

 

 

 

Vyváženie čakier

 

Keďže každá farba má svoju špecifickú frekvenciu a čakry majú takisto farbu a vibrujú podľa tejto frekvencie, k vyváženiu čakier môže prispieť nosenie farebných vecí. Napríklad ak chcem posilniť srdcovú čakru, mal by som nosiť zelené veci.

Slnko je náš hlavný zdroj svetla, tepla a energie. Slnečné žiarenie obsahuje kozmické lúče, gamma lúče, X-lúče, viditeľné svetelné lúče, infračervené lúče, mikrovlny a rádio vlny. Ak si ľahneme na pol hodinu na slnko, získame zo slnka silnú dávku energie.

Jedenie ovocia a zeleniny, ktoré má farbu danej čakry tiež stimuluje čakru. Rajčiny, mrkva, červená paprika, reďkovky a červené jablká pre koreňovú čakru. Zelené hrozno, brokolica, zelená paprika, zelené jablká pre srdcovú čakru, a podobne...

 

Nájdite si svoj čakra náramok v ponuke nášho eshopu www.jesidesign.sk

 

  

 

    

 

 

Zdroje: http://blog.hromnik.com/2015/12/19/prirucka-o-cak




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU