0 ks 0.00 €

Nezabudnite na Deň matiek - tento rok ho oslavujeme 12.5.2024

Hoci vo väčšine štátov sa Deň matiek oslavuje v druhú májovú nedeľu, dátumy osláv vo svete sú rôzne. Vyplýva to z množstva pôvodov tohto sviatku, ktorý si všíma ženu ako darkyňu života.

 

 

Prvé historické oslavy Dňa matiek sa v antickom Grécku konali na počesť Rhey – matky všetkých bohov. Zvyčajne trvali tri dni od 15. do 18. marca. A Rimania slávili sviatok Matronalia zasvätený bohyni Juno.

V 17. storočí začali uznávať tento sviatok v Anglicku. Vtedy v tejto krajine pracovalo veľa detí celý deň od rána do večera bez nároku na voľno. Jedine štvrtá nedeľa počas veľkonočného pôstu bola príležitosťou, aby navštívili rodičov a doniesli darčeky im a súrodencom. Tú nedeľu začali nazývať "Nedeľou matiek". V čase sviatku sa aj služobníctvo, ktoré zvyčajne žilo v príbytkoch svojich pánov, mohlo vrátiť domov k svojim matkám a stráviť s nimi deň.

V USA sa Anna Reevers Jarvis z Philadelphie, matka jedenástich detí, začala začiatkom 20. storočia angažovať za práva matiek. Keď zomrela, pokračovala v jej úsilí dcéra, ktorá požiadala pastora, aby vykonal zvláštnu bohoslužbu na počesť pani Jarvis a všetkých matiek sveta. V roku 1914 Americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil Deň matiek oficiálne za národný sviatok – Deň verejného vyjadrenia lásky a úcty k matkám. Druhú májovú nedeľu matky nepracovali, nevarili, neupratovali. Všetko zariadili deti, dospelí posielali matkám pozdravy a blahoželania. Obyvatelia USA sa ozdobovali kvetom – červeným, kto matku mal a bielym, kto ju už stratil. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete.

V Československu začali Deň matiek sláviť v roku 1923, o čo sa zaslúžila dcéra prezidenta Masaryka Alica Masaryková, ktorá bola emancipovanou predsedníčkou Československého červeného kríža.

V predchádzajúcom režime sa vládni predstavitelia snažili nahradiť tento sviatok marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek bola následne obnovená po roku 1989, keď sa začal sláviť každoročne, v druhú májovú nedeľu v roku.

 

Oslava Dňa matiek vo svete

 

 

Väčšinou sa v tento deň prejavuje úcta matke kvetom. V Anglicku napríklad, nechajú deti s otcom mamu spať omnoho dlhšie a sami pripravia raňajky. Veľa rodín pripravuje na Deň matiek špeciálny obed alebo zoberú mamu do jej najobľúbenejšej reštaurácie.

V druhú májovú nedeľu oslavujú Deň matiek aj v jednej zo severských krajín, vo Fínsku. V ich jazyku sa označuje ako „äitienpäivä“. Deň matiek bol vo Fínsku ustanovený na konci 20. rokov minulého storočia a ako oficiálny sviatok v roku 1947. Aj vo Fínsku sú tradičným darčekom pre matky kvety a mamičky majú raňajky podávané priamo do postele. Počas dňa navštevujú deti svojich starých rodičov, prípadne si pripomenú blízkych návštevou cintorína.

Oslavy dňa matiek v iný deň sú vo svete skôr výnimkou ako pravidlom. V Latinskej Amerike sa oslavuje o niekoľko dní neskôr, napríklad v Argentíne až v septembri.

V Španielsku a v Portugalsku oslavujú Deň matiek až v decembri. V Škótsku tento sviatok pripadá na 26. marca, kedy sú obchody plné darčekov pre mamičky. Ako pri každom sviatku, aj pri tomto si dávajú pohľadnice s predtlačou, na ktoré dopisujú rôzne osobné želania. Neposielajú si ich, ale dávajú priamo do rúk, aby tak znásobili osobitosť a dôležitosť obdarovávanej osoby.

Naše matky pre nás počas nášho života robia naozaj veľa a preto na ne aspoň v tento deň myslime trošku viac a prinesme im kvet, alebo malý darček ako vyjadrenie našej lásky a vďačnosti za to, že sú tu pre nás po celý život.

 

Prajeme Vám krásny deň matiek...

 

 

 

        Strieborná náramok Srdiečko                Prívesok srdce         

 

 

 

zdroj: https://www.webnoviny.sk/




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU