0 ks 0.00 €

Nezábudky – ich význam a symbolika

Je pomerne jednoduché prehliadnuť divoké chumáče nezábudiek, pretože táto rastlina kvitne veľmi maličkými kvietkami. Ale nenechajte sa pomýliť jej nenápadnosťou - táto pokorná rastlinka má za sebou bohatú históriu a má mnoho rozličných významov.

 

Čo vyjadrujú nezábudky?

 

  • skutočnú a nikdy nehynúcu lásku
  • spomienku po rozchode alebo po smrti milovaných osôb
  • spojenie, ktoré trvá dlhé roky
  • vernosť a loajalitu vo vzťahu napriek odlúčeniu
  • pripomienku vašich obľúbených spomienok, či času stráveného s inou osobou
  • rastúcu náklonnosť medzi dvoma ľuďmi
  • sú poctou arménskej genocíde
  • symbolizujú pomoc pacientom s Alzheimerovou chorobou
  • sú symbolom pre starostlivosť o chudobných, zdravotne postihnutých a biednych

 

 

Etymologický význam nezábudiek

 

Nezábudky patria do rodu Myosotis, pričom toto neobvyklé grécke meno znamená „myšie ucho“, čo je vlastne doslovný popis tvaru malých kvietkov nezábudiek. Opisný názov nezábudka (anglicky Forget-me-not), má pôvod v nemeckom výraze Vergissmeinnicht. Väčšina príbehov a mýtov týkajúcich sa týchto kvetov pochádza z Nemecka a okolitých krajín, avšak ich anglické meno sa používalo od začiatku 15. storočia aj v ostatných krajinách  Európy. Napriek všeobecným prekladateľským výzvam, väčšina krajín v dnešnej dobe používa podobný názov alebo frázu na opis týchto kvetov.

 

Symbolika nezábudiek

 

Keďže to boli Nemci, kto vymyslel najbežnejšie meno používané pre tieto kvety, je prirodzené, že prvá legenda hovorí príbeh o dvoch zamilovaných, ktorí počas prechádzky popri Dunaji ako prví objavili tieto svetlomodré kvietky. Keď chcel muž tieto kvety odtrhnúť pre svoju milovanú, prúd rieky ho nečakane strhol a odnášal preč. Stihol len zakričať na svoju milú, aby na neho nikdy nezabudla. Či je tento príbeh pravdivý, alebo nie, určite pomohol nezábudkam stať sa trvalým symbolom spomienky. Nezábudka bola tiež použitá ako symbol slobodomurárov, ktorí čelili prenasledovaniu za svoje presvedčenie, a je aj pripomienkou arménskej genocídy, ktorá sa začala v roku 1915. Spolok pre Alzheimerovu chorobu ju používa ako svoj symbol na zvýšenie povedomia o tejto chorobe a podporu pre opatrovateľov. Zatiaľ čo nezábudka zohrávala veľkú úlohu v Európe aj Amerike počas uplynulých sto rokov, stále je relatívne zriedkavo spomínaná v iných kultúrach.

 

Ďalšie fakty o nezábudkach

 

Každá odroda nezábudiek má mierne odlišné kvietky, ale hlavný typ najčastejšie používaný v kyticiach a kvetinových záhonoch kvitne malými modrými kvietkami s piatimi okvetnými lístkami. Starostlivé kríženie jednotlivých druhov viedlo k vypestovaniu ružových, fialových a bielych odrôd, aj keď tieto nie sú tak jednoducho a často dostupné v záhradníctvach ako modré odrody. Väčšina druhov nezábudiek dáva prednosť suchým podmienkam a ľahkým piesočnatým pôdam, avšak existujú odrody, ktoré môžu prežiť v akomkoľvek prostredí záhrad, či dvorov.

 

Význam jednotlivých farieb nezábudiek

 

Nezábudky s purpurovými lístkami sú symolom Arménskej genocídy, počas ktorej boli začiatkom 20. storočia zabité milióny ľudí. Svetlomodré aj tmavomodré odrody najviac vyjadrujú spomienky a majú všeobecný pamäťový význam, zatiaľ čo biele nezábudky sú symbolom lásky alebo starostlivosti o tých, ktorí mali v živote menej šťastia. Ružové odrody sú zvyčajne najvhodnejšie na obdarovanie manželov, partnerov, či milencov.

 

       

 

Botanické vlastnosti nezábudiek

 

Nezábudky sú jedovaté, takže je rozhodne vhodnejšie ich použiť ako symbol, a nie ako občerstvenie, prípadne na liečbu, pretože môžu spôsobiť poškodenie pečene, a dokonca i rakovinu.

Tu sú niektoré neoverené a hlavne neodporúčané možnosti použitia nezábudiek z histórie:

  • prášok z listov a kvetov sa používal na zastavenie krvácania
  • čaje a tinktúry sa používali ako výplach očí na dosiahnutie ružového odtieňa očí
  • boli jednou z ingrediencií do liekov na liečbu svrbiacej kože a podráždenia
  • nezábudkový čaj, prípadne kapsula sa užívala na rôzne pľúcne problémy

 

Avšak skutočným posolstvom nezábudiek je...

 

Nájdite si čas a spomeňte si na tých, ktorých milujete, aj keď sú práve teraz s vami. Vytvorte si spoločné spomienky, ktoré s Vami zostanú celý Váš život, a hlavne nezabúdajte na tých, ktorí Vašu starostlivosť potrebujú najviac. Rešpektujte mŕtvych a uistite sa, že ich príbehy sa dostanú aj k budúcim generáciám.

 

Ak ste si tieto malé kvietky obľúbili, a chcete sa nimi buď obdarovať sami, alebo ich venovať svojej blízkej osobe, netradičné strieborné šperky s nezábudkami zaliatymi v živici nájdete v našej ponuke šperkov s reálnymi kvietkami. Darujte svojej láske kvety, ktoré nikdy nezvädnú...

 

Tu kliknite pre celú ponuku šperkov s nezábudkami...

 

              

 

Zdroj: http://www.flowermeaning.com/




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU