0 ks 0.00 €

Divý mak – jeho význam a symbolika

Málo kvetov hralo takú dôležitú úlohu v náboženstve, mytológii, politike a medicíne ako Divé maky. Hoci ich často môžete nájsť, ako rastú pozdĺž cestných priekop a iných skromných miest, tieto kvety očarili básnikov a pomáhali lekárom liečiť ich pacientov po celé stáročia. Avšak okrem týchto liečivých vlastností, tieto kvety symbolizujú aj veľmi hlboké emócie.

 

 

Pre mnoho kultúr je Divý mak symbolom pokojného spánku a uzdravenia, prináša útechu pri strate alebo smrti v rodine, a tiež je spomienkou na padlých v rôznych vojnách a ozbrojených konfliktoch. Symbolizuje živú predstavivosť, vzkriesenie a večný život a je aj symbolom správ doručených počas snov. Okrem duchovných hodnôt však predstavuje aj krásu, úspech, extravaganciu a luxus. I keď sa symbolika maku výrazne líši od krajiny ku krajine, väčšina z nich má aspoň jeden alebo dva spoločné významy spojené s týmto kvetom.

 

Etymologický význam makového kvetu

 

Všetky bežné maky používané pri formovaní krajiny, pestované pre účely konzumácie, či používané v medicíne sú známe pod spoločným názom Papaver. Tento názov pochádza z latinského slova pre mlieko, kvôli bielej a nepriehľadnej latexovej šťave, ktorá z kvetu vyteká po prerezaní stonky. Medzi najpoužívanejšie druhy makov patria Papaver somniferum, Papaver orientale a Eschscholzia californica.

 

 

Symbolika makového kvetu

 

Divý mak je jedným z najpoužívanejších symbolických kvetov na svete. Staroveká grécka, egyptská a rímska spoločnosť ho spájala so spánkom kvôli sedatívnemu účinku šťavy tejto rastliny. Najmä Gréci sú známi touto súvislosťou, práve kvôli Morpheusovi, Bohovi spánku. Viktoriáni prisudzovali kvetu rôzne významy založené na farbe, duchovných hodnotách, ale i extravagancii. Čínski a japonskí odborníci na kvety odporúčajú Divé maky zamilovaným párom, pretože podporujú hlbokú a vášnivú lásku medzi dvoma ľuďmi, hoci biely mak je v týchto kultúrach viazaný na smrť. Ostatné farby predstavujú úspech a krásu vo väčšine východných kultúr. Červený mak je tradičným spomienkovým kvetom v Európe i Severnej Amerike, hlavne kvôli svojim väzbám na I. a II. Svetovú vojnu.

 

Významy farieb maku

 

Farebné významy maku sa veľmi líšia. Tu je zopár z nich:

 

Červená – v západných kultúrach súvisí so smrťou, spomienkou a útechou. Vo východných kultúrach ale symbolizuje úspech a lásku.

Biela - v západných kultúrach symbolizuje spánok a pokojný odpočinok, Vo východných kultúrach sa používa na pohreby a pamätníky.

Fialová, ružová, modrá – vo väčšine kultúr je spojená s predstavivosťou, luxusom a úspechom.

 

                                                                                           

 

Ale väčšina ľudí si jednoducho myslí, že je to len veselé znamenie leta kvôli príťažlivej veľkosti kvetov a ich intenzívnym farbám. Veríme, že i Vy v nich nájdete zaľúbenie a obdaríte sa šperkom z týchto extravagantných kvetov, ktoré celkom iste vždy pritiahnu pozornosť celého okolia. 

 

                                                                                                          

 

 

 

 

Zdroj: http://www.flowermeaning.com/




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU