0 ks 0.00 €

Deň svätého Valentína – sviatok zamilovaných

Pohľadnica, kvety, čokoláda, či originálny strieborný šperk v tvare srdca alebo kvetov... Presne toto sú darčeky vhodné na deň svätého Valentína – sviatok zamilovaných. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým ako tento sviatok vznikol, alebo ako sa oslavuje v rôznych krajinách sveta?

 

 

O pôvode Dňa svätého Valentína vieme síce pomerne málo, ale určite by sme ho nemali hľadať v Amerike, ktorá síce predstavuje jeho dnešnú komerčnú tvár, no neviaže ju s ňou žiadne historické puto.

Legenda hovorí, že pôvodne pohanský kňaz Valentín, obrátený na kresťanskú vieru, žil v Ríme v treťom storočí po Kristovi. V ríši v tom čase platil dekrét cisára Claudia, ktorým sa zakazovalo rímskym vojakom ženiť sa, pretože manželské radosti by ich odvádzali od plnenia vojenských povinností. Svätý Valentín považoval nariadenie za porušenie Božích zákonov a snúbencov tajne oddával. Za to skončil vo väzení. Aj tam pomáhal kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil zázraky. Najznámejším z nich je vrátenie zraku dcére žalárnika a podľa novšej legendy sa kňaz a dievča do seba zamilovali. Keďže Valentín sa svojej viery nevzdal, 14. februára roku 270 ho Rimania popravili. Legenda dodáva, že Valentín stačil pred smrťou napísať lístok žalárnikovej dcére s vyznaním lásky. A práve to sa stalo základom valentínskej tradície.

Valentínske pozdravy si ale začali ľudia posielať až oveľa neskôr. Prvú „valentínku“ vraj poslal v 15. storočí z londýnskeho väzenia svojej manželke orleánsky vojvoda Charles, no tradícia sa rozšírila najviac v 19. storočí, kedy sa svätovalentínske pozdravy začali vyrábať hromadne. Tohto sa chytili aj ďalší obchodníci a postupne začali ponúkať valentínske sladkosti, kytice, hračky, či šperky...

 

 

Valentín dnes

Sviatok zamilovaných k nám začal prenikať v 90. rokoch minulého storočia vo svojej najkontroverznejšej podobe. Trh na nás všetkých tlačí s bohatou ponukou valentínskych plyšových hračiek červenej farby, srdiečok a sladkostí vo valentínskych baleniach. Na Valentína sa preto u ľudí prejavujú aj rôzne extrémy - a to, že buď sú zo sviatku nadšení, alebo ho úplne ignorujú. Pravdepodobne najlepším riešením je zachovať si zdravý nadhľad. Ľúbiť by sme sa predsa mali každý deň v roku, a nie iba na Valentína.

 

Valentín vo svete

Deň zamilovaných - 14. február - je populárny v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, vo Francúzsku, vo Veľkej Británii, USA, Kanade, Japonsku, Austrálii i ďalších štátoch sveta. V Taliansku Deň svätého Valentína tradične slávia slávnostným stolovaním, darovaním kvetov, sľubmi. Zaľúbení v Španielsku kladú dôraz na slávnostnú večeru so sviečkami. V Nemecku majú tradície podobné talianskym, teda dievčatá či ženy dostávajú kvety, večera má romantický charakter. V Japonsku dávajú dievčatá chlapcom čokoládu. Tí, čo dostali tento darček, môžu o mesiac - 14. marca - dať dotyčnej bielu čokoládu. V USA je sv. Valentín nielen sviatkom zaľúbených, ale aj dňom pre rodiny a pre priateľov. V Brazílii majú svojho Valentína 12. júna, deň pred sviatkom sv. Antona, patróna manželov. Ženy, ktoré ešte nie sú vydaté, vtedy nosia so sebou sošku sv. Antona, ktorému sa zdôveria s túžbou ísť k oltáru. Slováci najčastejšie v ten deň darujú sladkosti a kvety. Deň zaľúbených nadobudol na Slovensku aj iný rozmer - Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami organizujú Valentínsku kvapku krvi. Jej cieľom je motivovať mladých ľudí, aby darovali krv a rozšírili tak zoznam darcov.

 

 

A pre tých, ktorí okrem romantiky milujú aj čísla, tu máme ešte pár štatistických údajov (čísla vyjadrujú každoročný priemerný počet):

 

  • zamilovaní si po celom svete vymenia 180 miliónov Valentínskych pohľadníc
  • pre tento deň sa vypestuje 198 miliónov ruží
  • 85% všetkých pohľadníc kúpia ženy
  • 73% zo všetkých kvetov kúpia muži
  • Deň Svätého Valentína oslavuje 62% ľudí
  • až 53% žien, ktoré nedostanú nič v tento sviatok, ukončí svoj vzťah
  • priemerne 11.000 detí býva počatých počas sviatku zamilovaných
  • najčastejšími darčekmi v tento deň sú pohľadnice, sladkosti, kvety, slávnostná večera a šperky

 

Veríme, že Vy v tento deň dostanete pohľadnicu, čokoládu, kvety, i slávnostnú večeru. A na to, aby ste dostali aj dokonalý šperk, je tu náš e-shop: www.jesidesign.sk. V našej ponuke nájdete strieborné prívesky v tvare srdiečok, či kvetov, prípadne skutočné kvietky v srdiečkach i v iných tvaroch. Máme aj širokú ponuku strieborných náušníc v tvare srdiečok, z ktorých veríme, že si určite vyberiete či už pre seba, alebo pre svoju milovanú osobu.

Ak šperk nie je práve vhodným darčekom pre Vašu lásku, skúste pre ňu vybrať netradičný darček medzi minimalistickými valentínskymi darčekmi na stránke www.bunt.sk.

 

 

Každý z nás potrebuje k životu prejavy lásky a priateľstva v podobe bozkov, objatí, či pohladení, ktoré v každom z nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Prečo teda aspoň jeden deň v roku neprežívať lásku ešte intenzívnejšie? Samozrejme, že by ste nemali prejavovať svoje city len jedenkrát v roku a kupovať množstvo nezmyselných darčekov, ale je milé svoje city prejaviť 14. februára aspoň o niečo viac. Pre nesmelých je sviatok zamilovaných šancou vyznať sa zo svojich citov niekomu kto sa im páči. Podľa reakcie milovanej osoby aspoň zistia, na čom sú. Podľa stáročnej tradície sa totiž v tento výnimočný deň nepripúšťa, aby milovaná osoba vyznanie odmietla, alebo aspoň zaň nepoďakovala.

 

 

Zdroje: www.teraz.sk, Topky.sk, www.statisticbrain.com




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU