0 ks 0.00 €

1. JÚN - Medzinárodný deň detí

MDD je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952.

Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD. Avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako v 21 krajinách. Aj keď prvotná myšlienka bola zamerať viac pozornosť na problémy týkajúce sa detstva (detská práca, zneužívanie, chudoba, emocionálna deprivácia, negramotnosť a pod.), dnes už tento zámer vo veľkej miere vyprchal, ale túžba urobiť deťom radosť ostala. A tu pre mnohých z nás nastáva otázka AKO?

 

 


 

Keď sa opýtate detí, čo by chceli na MDD, väčšinou to vždy skončí pri nakupovaní nejakých darčekov. Príležitostí pre hmotný darček je po celý rok viac než dosť. Stále však platí, že pre deti je meradlom našej lásky náš čas či naša pozornosť a nie iba nakupovanie darčekov. Kontrolná otázka pre nás samých môže byť, čo si my z našich vlastných osláv pamätáme viac. Konkrétny dar alebo atmosféru, zábavu, ľudí? U väčšiny by pravdepodobne vyhrala atmosféra a vzťahy. Tie si v srdci dokážeme uchovať oveľa dlhšie. Deti sú často obrazom nás dospelých. V ich dušiach ako v malých zrkadlách sa odrážajú naše hodnoty, postoje, radosti či smútky.  Sú to tvárne bytosti, ktoré s obdivom hľadia na náš každý krok a veria, že to, čo urobíme, je správne. Dlhoročným pozorovaním detí odborníci prišli na to, že hlavne spoločné chvíle s rodičmi, odovzdávanie skutočných hodnôt, zmysluplná komunikácia či spoločné čítanie pomáhajú deťom prežívať nefalšované pocity šťastia, radosť a naplnenie.

Maličkému dieťaťu je naozaj jedno, v akých šatách  a  s akou hračkou sa hrá. Preňho je oveľa dôležitejšie to, že je s rodičmi, ktorí sú fyzicky a psychicky pri ňom, ktorí sa s ním rozprávajú, šantia, športujú, spoločne varia nedeľný obed alebo pečú  koláče. Práve tieto spoločné zážitky si deti navždy zapamätajú a spomienky na ne aj v dospelom veku budú robiť ich svet krajším.

A tak aj na MDD skúste vymeniť zaužívané stereotypy ako nakupovanie drahých darčekov za niečo iné. Vaše deti určite nejaká drobnosť poteší, no skúste sa sústrediť v tento krásny deň skôr na spoločné zážitky. Čokoľvek vymyslíte, pripravíte, najdôležitejšie je, aby si to užila celá rodina. V tento krásny detský deň nezabúdajte tiež na vrúcne objatie, horúci bozk na líčko, či pohladenie po vlasoch. Čo môže byť krajšie ako prejaviť city a dať pocítiť, že je pre vás vaše dieťa tým najdôležitejším na svete, že ho milujete tak veľmi, ako sa len dá? Často na prejavy náklonnosti a takéto pozitívne emócie nie je v každodennom ubehanom živote čas, preto im to nezabudnite pripomenúť práve na MDD.

 

 

Zdroj: www.eduworld.sk/




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A ZÍSKATE POUKÁŽKU NA 5% ZĽAVU